26 Aralık 2013 Perşembe

ARAŞTIRMA SORGULAMA ÇALIŞMA KAĞIDI

Araştırmacının Adı –Soyadı

NURAY TOSUN
Araştırma Sorusu


Bakteriler;antibiyotikler,vitaminler ve ortamın sıcaklığından etkilenirler mi?

Araştırma Hipotezi

1.       Bakteriler  oda sıcaklığında  daha çok çoğalırlar.
2.       Antibiyotikler bakterilerin üremesini engeller.
3.       Vitaminler  bakterilere besi ortamı oluşturur.

Bağımlı değişkenler

Bakterilerin üremesi

Bağımsız değişkenler



Antibiyotik,vitaminler ,sıcaklık
Araştırmanın Amacı












Antibiyotik,vitaminlerin ve ortamın sıcaklığının bakterilerin üremesine etkisini gözlemlemek.








Literatür Özeti

























Besiyerleri(besi ortamı ,ortam,vasat, kültür ortamı , kültür vasatı,kültür besiyeri)mikroorganizmaların geliştirilmesi için  formülize edilmiş ortamlardır.

Bakteriler,prokaryot hücre yapısına sahip olduklarından çekirdek ve zarlı organel bulundurmayan canlılardır.Bütün bakterilerin kimyasal yapısında bulunan başlıca maddeler şunlardır:
1)Protein,nükleik asit,polisakkarit ve lipit gibi molekül ağırlığı büyük olan organik maddeler
2)Koenzim,ara metabolitler gibi molekül ağırlığı küçük olan organik maddeler
3)Su,fosfor,kükürt,sodyum,demir gibi anorganik maddeler
Beslenmede bakteriler için gerekli maddelerin hemen hemen tamamı mantarlar için de geçerlidir.Bakteri ve diğer mikroorganizmaların üretilebilmesi için gerekli maddeler şunlardır:
a)Mikroorganizmanın ana yapısını oluşturan karbon,hidrojen,oksijen ve azot gibi elementleri sağlayan besinler
b)Fosfor,potasyum,kükürt ve magnezyum gibi ikinci derecede önemli olan elementleri sağlayan besinler
c)Mikroorganizmanın metebolizmasında koenzim olarak çeşitli işlevleri olan çeşitli vitaminleri içeren besinler
d)üreme için zorunlu ya da az gerekli olan iz elementler
Karbon kaynakları mikroorganizmaların enerji kaynaklarıdır.En çok kullanılan bileşikler karbonhidratlardır.Karbon ve azot kaynaklarının çoğu birçok mikroorganizmanın üremesi için gerekli ana vitaminlerin tümünü ya da bazılarını içermektedir.Kültürlerin uzun süre üreme safhasında kalması ortamdaki besi maddelerinin  tükenmesine neden olacağından mikroorganizmalar ölürler.Sıcaklık arttıkça veya azaldıkça enzim aktivitesinde de değişiklik olacağından metebolizma üzerine olumsuz yönde etkiler.Soğuğun etkisi:Mikroorganizmalar(bakteri,mantar,virüs)soğuğa sıcaktan daha fazla dayanırlar.Minimal sıcaklığı geçince üremeleri duran mikroplar bu limit çok aşılsa dahi ölmedikleri görülür.Soğukluk -80ºc veya -190ºc olunca canlılıklarını ve infeksiyoz faaliyetlerini uzun süre koruyabilmektedirler.Hastalık oluşturan mikroorganizmaların üremelerini önlemek veya öldürmek amacı ile kullanılan antibiyotik,kemoterapötik maddeler ile çeşitli dezenfektanlarda bulunmaktadır.Bu maddeler özellikle mikroorganizmaları kontrol altına almada kullanılırlar.












Araştırmanın Önemi













Bakterilerin hangi ortamlarda üreyebileceği ve üreyemeyeceği,hangi maddelerden nasıl etkilendiğinin belirlenmesi açısından bu araştırmanın önemli bir yeri vardır.











Yöntem














Bir beherin içerisine mantar,kemik ve su bırakılarak kaynatıldı..Elde edilen sıvı süzgeç kağıdı ile süzüldü.Hassas terazide 5 gr şeker ve 5 gr CaCO3 tartıldı.%5lik CaCO3 çözeltisi hazırlamak için 95 ml su ve 5 gr CaCO3 karıştırıldı.%5lik şeker çözeltisi hazırlamak içinde 95 ml su ve 5 gr şeker karıştırıldı.Mantar ve kemik kaynatılarak hazırlanan sıvıdan 150 ml alındı.Bu sıvının içerisine %5lik hazırlanan CaCO3 ve şeker çözeltileri eklendi.Oluşan son karışımdan 5 tane petri kabına 30’ar ml bırakıldı.Daha sonra 50 ml su alındı ve 1 tane vitamin tablet(25 mg b1 vitamini,10 mg b2 vitamini,10 mg b6 vitamini,30 mcg b12 vitamini,1.5 mg folik asit,100 mg nikotinamid,25 mg kalsiyum pantotenat,0.15 mg biotin,100 mg C vitamini bulunur) atılıp çözüldü. Tekrar 50 ml su alındı ve 750 mg antibiyotik(Aksef 750 mg) katılıp karıştırıldı.Bu karışımların her birinden 25 ml alındı. 1. kaba  kontrol grubu olduğu için başka bir madde eklenmedi.2. ve 3. kaplara da başka bir madde eklenmedi ve bu kaplardan 2.si soğuk 3.sü sıcak ortama ağzı açık bir şekilde bırakıldı.4. kaba 25 ml antibiyotik çözeltisinden,5. kaba 25 ml vitamin çözeltisinden bırakıldı.1,4 ve 5. Kaplar laboratuar ortamında  ağzı açık bir şekilde bırakıldı.





Kaynakça
1.www. mikrobiyoloji.org/Bakterilerin beslenmesi
2.www.mikrobiyoloji.org/Bakterilerin üremelerine etkili faktörler
3.Fem Dergisi Yayınları,2009
4.www.istanbul.edu.tr/…/endüstriyel%20mikrobiyoloji.pdf










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder