Araştırmacının Adı –Soyadı
|
NURAY TOSUN
|
Araştırma Sorusu
|
Bakteriler;antibiyotikler,vitaminler ve ortamın sıcaklığından
etkilenirler mi?
|
Araştırma Hipotezi
|
1.
Bakteriler oda sıcaklığında daha çok çoğalırlar.
2.
Antibiyotikler bakterilerin üremesini
engeller.
3.
Vitaminler bakterilere besi ortamı oluşturur.
|
Bağımlı değişkenler
|
Bakterilerin üremesi
|
Bağımsız değişkenler
|
Antibiyotik,vitaminler ,sıcaklık
|
Araştırmanın Amacı
|
Antibiyotik,vitaminlerin ve ortamın sıcaklığının bakterilerin
üremesine etkisini gözlemlemek.
|
Literatür Özeti
|
Besiyerleri(besi ortamı ,ortam,vasat, kültür ortamı , kültür vasatı,kültür besiyeri)mikroorganizmaların geliştirilmesi için formülize edilmiş ortamlardır.
Bakteriler,prokaryot hücre yapısına sahip olduklarından çekirdek ve
zarlı organel bulundurmayan canlılardır.Bütün bakterilerin kimyasal yapısında
bulunan başlıca maddeler şunlardır:
1)Protein,nükleik asit,polisakkarit ve lipit gibi molekül ağırlığı
büyük olan organik maddeler
2)Koenzim,ara metabolitler gibi molekül ağırlığı küçük olan organik
maddeler
3)Su,fosfor,kükürt,sodyum,demir gibi anorganik maddeler
Beslenmede bakteriler için gerekli maddelerin hemen hemen tamamı
mantarlar için de geçerlidir.Bakteri ve diğer mikroorganizmaların
üretilebilmesi için gerekli maddeler şunlardır:
a)Mikroorganizmanın ana yapısını oluşturan karbon,hidrojen,oksijen
ve azot gibi elementleri sağlayan besinler
b)Fosfor,potasyum,kükürt ve magnezyum gibi ikinci derecede önemli
olan elementleri sağlayan besinler
c)Mikroorganizmanın metebolizmasında koenzim olarak çeşitli
işlevleri olan çeşitli vitaminleri içeren besinler
d)üreme için zorunlu ya da az gerekli olan iz elementler
Karbon kaynakları mikroorganizmaların enerji kaynaklarıdır.En çok
kullanılan bileşikler karbonhidratlardır.Karbon ve azot kaynaklarının çoğu
birçok mikroorganizmanın üremesi için gerekli ana vitaminlerin tümünü ya da
bazılarını içermektedir.Kültürlerin uzun süre üreme safhasında kalması
ortamdaki besi maddelerinin tükenmesine neden olacağından
mikroorganizmalar ölürler.Sıcaklık arttıkça veya azaldıkça enzim
aktivitesinde de değişiklik olacağından metebolizma üzerine olumsuz yönde
etkiler.Soğuğun etkisi:Mikroorganizmalar(bakteri,mantar,virüs)soğuğa sıcaktan
daha fazla dayanırlar.Minimal sıcaklığı geçince üremeleri duran mikroplar bu
limit çok aşılsa dahi ölmedikleri görülür.Soğukluk -80ºc veya -190ºc olunca
canlılıklarını ve infeksiyoz faaliyetlerini uzun süre
koruyabilmektedirler.Hastalık oluşturan mikroorganizmaların üremelerini
önlemek veya öldürmek amacı ile kullanılan antibiyotik,kemoterapötik maddeler
ile çeşitli dezenfektanlarda bulunmaktadır.Bu maddeler özellikle
mikroorganizmaları kontrol altına almada kullanılırlar.
|
Araştırmanın Önemi
|
Bakterilerin hangi ortamlarda üreyebileceği ve üreyemeyeceği,hangi
maddelerden nasıl etkilendiğinin belirlenmesi açısından bu araştırmanın
önemli bir yeri vardır.
|
Yöntem
|
Bir beherin içerisine mantar,kemik ve su bırakılarak kaynatıldı..Elde
edilen sıvı süzgeç kağıdı ile süzüldü.Hassas terazide 5 gr şeker ve 5 gr
CaCO3 tartıldı.%5lik CaCO3 çözeltisi hazırlamak için 95 ml su ve 5 gr CaCO3
karıştırıldı.%5lik şeker çözeltisi hazırlamak içinde 95 ml su ve 5 gr şeker
karıştırıldı.Mantar ve kemik kaynatılarak hazırlanan sıvıdan 150 ml alındı.Bu
sıvının içerisine %5lik hazırlanan CaCO3 ve şeker çözeltileri eklendi.Oluşan
son karışımdan 5 tane petri kabına 30’ar ml bırakıldı.Daha sonra 50 ml su
alındı ve 1 tane vitamin tablet(25 mg b1 vitamini,10 mg b2 vitamini,10 mg b6
vitamini,30 mcg b12 vitamini,1.5 mg folik asit,100 mg nikotinamid,25 mg
kalsiyum pantotenat,0.15 mg biotin,100 mg C vitamini bulunur) atılıp çözüldü.
Tekrar 50 ml su alındı ve 750 mg antibiyotik(Aksef 750 mg) katılıp
karıştırıldı.Bu karışımların her birinden 25 ml alındı. 1. kaba kontrol grubu olduğu için başka bir madde
eklenmedi.2. ve 3. kaplara da başka bir madde eklenmedi ve bu kaplardan 2.si
soğuk 3.sü sıcak ortama ağzı açık bir şekilde bırakıldı.4. kaba 25 ml antibiyotik
çözeltisinden,5. kaba 25 ml vitamin çözeltisinden bırakıldı.1,4 ve 5. Kaplar
laboratuar ortamında ağzı açık bir
şekilde bırakıldı.
|
Kaynakça
|
1.www. mikrobiyoloji.org/Bakterilerin beslenmesi
2.www.mikrobiyoloji.org/Bakterilerin üremelerine etkili faktörler
3.Fem Dergisi Yayınları,2009
4.www.istanbul.edu.tr/…/endüstriyel%20mikrobiyoloji.pdf
|
26 Aralık 2013 Perşembe
ARAŞTIRMA SORGULAMA ÇALIŞMA KAĞIDI
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder